Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, který je důležitý pro silné kosti, svaly a celkové zdraví. Existují dvě hlavní formy vitamínu D, a to D2, jinak známý jako ergokalciferol, a D3, který je známý také jako cholekalciferol.
Většina vitamínu D potřebného pro tělo získáváme ze slunečního záření a také ho můžeme získat z některých potravin. Vitamín D se dá získávat i z doplňků stravy, které pomáhají zvýšit příjem vitamínu D. Vitamín D získaný z těchto zdrojů je biologicky inertní a musí v těle projít hydroxylací, aby mohl být funkčně využit. Proto je lepší užívání vitamínu D3 neboli cholecalciferolu, který je pro tělo nejlépe vstřebatelný.
Přítomnost vitamínu D v těle prospívá několika orgánovým systémům. Primární úlohou vitamínu D je podpora vstřebávání vápníku ze zdrojů potravy do krevního oběhu a prevence zpětného vstřebávání vápníku v ledvinách. To pomáhá směrovat vápník k osteoklastům a osteoblastům a posilovat tak kosti a také snižovat riziko hypokalcemické tetanie spojené s vysokým příjmem vápníku.
Pomáhá tělu vstřebávat a udržovat hladiny vápníku, hořčíku a fosforu v krvi, které jsou důležité pro stavbu kostí. Bez dostatečného množství vitamínu D může tělo vstřebat pouze 10 až 15 % vápníku ze stravy, ale při normálních hladinách vitamínu D je pravidlem vstřebávání 30 až 40 %. Vitamín D může snižovat růst rakovinných buněk, pomáhá kontrolovat infekce a snižovat záněty. Má také vliv na naší náladu, energii a celkové zdraví, protože mnoho tělesných orgánů a tkání má receptory právě pro vitamín D.
Při nedostatečném množství vitamínu D v těle se jeho účinky projevují dlouhodobě, zejména způsobují řídnutí a lámavost kostí. V důsledku toho může nedostatek vitamínu D způsobit křivici u dětí a osteomalacii a osteoporózu u dospělých.
Nejčastější příčinou nedostatku vitamínu D je nedostatečné vystavování se slunečnímu záření, které může být spojeno s nedostatečným příjmem vitamínu D ve stravě. Nedostatkem jsou ohroženy zejména skupiny obyvatel, které se nedostatečně vystavují slunečnímu záření, jako jsou starší lidé, zaměstnanci pracující na plný úvazek v kancelářích a lidé, kteří si zakrývají kůži, když jsou venku, nebo žijí v oblastech s nízkým slunečním zářením.
Nedostatek vitamínu D je běžný u těhotných a kojících matek a také u kojenců. Přímé sluneční záření se pro pokožku novorozenců nedoporučuje, a proto musí většinu zdrojů vitamínu D kojenec získávat z mateřského mléka. To často vede k nedostatku, i když je závislý na hladině vitamínu D u matky.
Vyšší pravděpodobnost nedostatku vitamínu D je u lidí, kteří netráví mnoho času na slunci bez trička. Také u všech lidí v české republice přes zimní období, když jsou kratší dny a méně slunečního světla.
Užívání vitamínu D může pomoci lidem s lupénkou, dušností, rakovinou, psychickými problémy a při nedostatku vitamínu D v krvi. Vitamín D se také používá k léčbě měknutí kostí a podpůrné léčbě osteoporózy.
Při kontaktu ultrafialových (UV) paprsků ze slunečního záření s lidskou kůží dochází k reakci 7-dehydrocholesterolu, která iniciuje tvorbu vitamínu D3. Ideální vlnová délka UV záření je 295-297 nm, které se častěji vyskytuje v tropických oblastech a v České republice od dubna do srpna.
Lidé žijící v oblastech, kam nedopadá velké množství UV záření o této vlnové délce, například v polárních kruzích. Lidé s tmavším odstínem pleti, potřebují k nastartování tvorby vitamínu D větší množství slunečního záření, a proto jsou běžně postiženi jeho nedostatkem.
Navzdory pozitivnímu vlivu slunečního záření na tvorbu vitamínu D v těle jsou doporučení ke zvýšení expozice slunečnímu záření dávána s opatrností kvůli riziku vzniku rakoviny kůže. Opalovací krémy potlačují účinky slunečního záření na kůži, čímž poskytují ochranu před škodlivým UV zářením, ale také omezují tvorbu vitamínu D.
V ideálním případě se doporučuje krátká 10-15minutová expozice slunečnímu záření s přímým kontaktem na obličej a paže. Ochrana kůže je však nutná i po delší dobu a vždy je třeba dodržovat odpovídající zásady ochrany před sluncem.
Vitamín D lze nalézt v některých potravinách, jako jsou ryby a vejce, a také v některých potravinářských výrobcích, které obsahují přidaný vitamín D, ale získat dostatečné množství z přirozených potravinových zdrojů je obtížné.
Doplňky stravy s vitamínem D se doporučují v případě, že jsou lidé ohroženi jeho nedostatkem nebo mají jeho nízkou hladinu. V České republice je důležité doplňování vitamínu D v zimním období, kdy je přístup ke slunečnímu záření s UV paprsky nižší.
Vitamín D je dobré užívat v dopoledních hodinách. Při užívání k večeru může zhoršit spánek. Vitamín D je rozpustný v tucích a proto je lepší ho užívat s jídlem, ve kterém jsou tuky obsažené. Pokud jste pravidelně vystaveni slunci, tak přes léto vitamín D nemusíte užívat a získáte ho dostatek ze slunce. Přes zimu, nebo pokud netrávíte mnoho času na slunci, může vám užívání doplňku stravy s vitamínem D pomoci. Pokud máte hladinu dlouhodobě sníženou tak je ideální přijímat vitamínu D více. Ideálně 5000 IU vitamínu D denně, záleží však na pohlaví a hmotnosti. Pro udržení hladiny přes zimu stačí 1000 IU až 2000 IU vitamínu D denně.
Začněte konzultací zdarma
A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.