Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Co je vápník a jeho vliv v těle

Vápník je živina, kterou potřebují všechny živé organismy včetně člověka. Je to nejrozšířenější minerál v těle a je nezbytný pro zdraví kostí. Lidé potřebují vápník pro stavbu a udržení silných kostí a 99 % vápníku v těle se nachází v kostech a zubech. Je také nezbytný pro udržení zdravé komunikace mezi mozkem a ostatními částmi těla. Hraje roli při pohybu svalů a funkci kardiovaskulárního systému.

Vápník se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách a výrobci ho přidávají i do některých výrobků uměle. Vedle vápníku lidé potřebují také vitamín D, protože tento vitamín pomáhá tělu vápník vstřebávat. Vitamín D tělo získává z rybího tuku, obohacených mléčných výrobků a slunečního záření.

Vápník a jeho vliv na zdraví

Zdraví kostí

Přibližně 99 % vápníku v lidském těle se nachází v kostech a zubech. Vápník je nezbytný pro vývoj, růst a udržování zdravých kostí. Jak děti rostou, přispívá vápník k vývoji jejich kostí. Poté, co člověk přestane růst, vápník nadále pomáhá udržovat kosti a zpomaluje úbytek hustoty kostí, který je přirozenou součástí procesu stárnutí. Ženy, které již prodělaly menopauzu, mohou ztrácet hustotu kostí rychleji než muži nebo mladší lidé. Mají vyšší riziko vzniku osteoporózy a lékař jim může doporučit doplňky vápníku. Vitamín D je také nezbytný pro zdraví kostí a pomáhá tělu společně s vitamínem K vstřebávat vápník.

Svalové kontrakce

Vápník pomáhá regulovat svalové kontrakce. Když nerv stimuluje sval, tělo uvolňuje vápník. Vápník pomáhá bílkovinám ve svalu vykonávat práci při kontrakci. Když tělo vápník ze svalu odčerpá, sval se uvolní.

Benefity užívání vápníku

Kardiovaskulární systém

Vápník hraje klíčovou roli při srážení krve. Proces srážení krve je složitý a má řadu kroků. Podílí se na nich řada chemických látek, včetně vápníku. Role vápníku ve svalové funkci zahrnuje udržující činnost srdečního svalu. Vápník uvolňuje hladkou svalovinu, která obklopuje cévy. Různé studie naznačily možnou souvislost mezi vysokou spotřebou vápníku a nižším krevním tlakem.

Další funkce

Vápník je kofaktorem mnoha enzymů. Bez vápníku nemohou některé klíčové enzymy účinně fungovat.

Studie také naznačují, že příjem dostatečného množství vápníku může mít za následek:

  • Nižší riziko vzniku onemocnění spojených s vysokým krevním tlakem během těhotenství.
  • Nižší krevní tlak u mladých lidí.
  • Nižší krevní tlak u osob, jejichž matky během těhotenství konzumovaly dostatek vápníku.
  • Lepší hodnoty cholesterolu.
  • Nižší riziko vzniku adenomů tlustého střeva a konečníku, což je druh nezhoubného nádoru.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Potraviny bohaté na vápník

Vápník lze získat z řady potravin a nápojů. Vhodnými zdroji jsou následující potraviny:

  • Jogurt
  • Mléko
  • Obohacené alternativy mléčných výrobků, jako je sójové mléko.
  • Sardinky a losos
  • Sýry
  • Tofu
  • Zelená listová zelenina, jako je brokolice, listy tuřínu, řeřicha a kapusta
  • Mnoho obohacených snídaňových cereálií
  • Obohacené ovocné šťávy
  • Ořechy a semínka, zejména mandle, sezam a chia.
  • Luštěniny a obiloviny
  • Kukuřičná mouka a kukuřičné tortilly

Vápník obsahují některé druhy tmavě zelené zeleniny, např. špenát. Obsahují však také vysoké množství kyseliny šťavelové. Podle studií kyselina šťavelová snižuje schopnost těla vstřebávat vápník.

Lékař může doporučit další vápník osobám:

  • U nichž začala menopauza.
  • Které přestaly menstruovat v důsledku mentální anorexie nebo nadměrného cvičení.
  • Mají intoleranci laktózy nebo alergii na kravské mléko.
  • Dodržují veganskou dietu.
  • S nedostatkem vápníku.

Následující stavy nebo životní návyky mohou vést k nízké hladině vápníku, známé také jako hypokalcémie:

  • bulimie, anorexie a některé další poruchy příjmu potravy
  • expozice rtuti
  • nadměrná konzumace hořčíku
  • dlouhodobé užívání projímadel
  • dlouhodobé užívání některých léků, například kortikosteroidů
  • terapie používané při expozici kovům
  • nedostatek parathormonu
  • lidé, kteří jedí hodně bílkovin nebo sodíku, mohou vylučovat vápník
  • některé druhy rakoviny
  • vysoká konzumace kofeinu, limonád nebo alkoholu
  • některá onemocnění, jako je celiakie, zánětlivé onemocnění střev, Crohnova choroba a některá další onemocnění trávicího traktu
  • některé chirurgické zákroky, včetně odstranění žaludku
  • selhání ledvin
  • záněty slinivky břišní
  • nedostatek vitamínu D
  • nedostatek fosfátů

Tělo vylučuje část vápníku potem, močí a stolicí. Potraviny a činnosti, které podporují tyto funkce, mohou snižovat hladinu vápníku v těle.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Doplňky vápníku

Lidé, kteří užívají doplňky vápníku, by měli:

  • Nejprve se poradit se svým lékařem nebo odborníkem, zda doplňky stravy potřebují.
  • Dodržovat dávkování doporučené lékařem nebo odborníkem.
  • Užívat doplněk stravy s jídlem, aby se co nejlépe vstřebával a minimalizovaly se možné nežádoucí účinky.
  • Užívat doplňky stravy v pravidelně.
  • Užívat vápník společně s vitamínem D v případě že má daná osoba nedostatek vitamínu D v krvi.

Typy doplňků stravy

Existují různé typy doplňků. Lékař nebo odborník vám může doporučit nejlepší variantu. Ta bude záviset na potřebách a preferencích jednotlivce, na jeho zdravotním stavu a na tom, zda užívá nějaké léky. Elementární vápník je čistý minerál, ale vápník v přírodní formě existuje s dalšími sloučeninami. Doplňky stravy mohou obsahovat různé poměry sloučenin vápníku a elementárního vápníku.

Existují tyto typy:

  • Uhličitan vápenatý: Obsahuje 40 % elementárního vápníku. Člověk by ho měl užívat s jídlem, protože žaludeční kyseliny pomáhají tělu tento doplněk lépe vstřebat.
  • Mléčnan vápenatý: Obsahuje 13 % elementárního vápníku.
  • Glukonát vápenatý: Obsahuje 9 % elementárního vápníku.
  • Citrát vápenatý: Obsahuje 21 % elementárního vápníku. Člověk ho může užívat s jídlem nebo bez jídla. Je užitečný pro osoby se zánětlivým onemocněním střev, achlorhydrií a některými poruchami vstřebávání.

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.