Vitamín E je důležitý antioxidant rozpustný v tucích. Je důležitou složkou mnoha kosmetických přípravků. Chrání pokožku před různými škodlivými účinky v důsledku slunečního záření tím, že působí jako lapač volných radikálů. Experimentální studie naznačují, že vitamín E má protinádorové a fotoprotektivní vlastnosti. Kontrolovaných klinických studií je málo, což poskytuje důvody pro přesně definované dávky a klinické indikace použití vitamínu E v dermatologické praxi.
Tento vědecký výzkum je určen pouze pro informační účely. Uvedené výsledky se nemusí nutně projevit u všech osob. Mujvit poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by neměly být používány, jako doporučení na konkrétní produkty.
Důkazy, že vitamín E může pomoci předcházet nebo oddálit ischemickou chorobu srdeční (CHD), pocházejí z několika zdrojů. Studie zjistily, že vitamín E inhibuje oxidaci cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL), což je považováno za kritický počáteční krok pro aterosklerózu (1). Vitamín E může také pomoci zabránit tvorbě krevních sraženin, které by mohly vést k infarktu nebo žilní tromboembolii (2).
Antioxidační živiny, jako je vitamín E, chrání složky buněk před škodlivými účinky volných radikálů, které pokud nebudou kontrolovány, mohou přispět k rozvoji rakoviny (1). Vitamín E může také blokovat tvorbu karcinogenních nitrosaminů vytvářených v žaludku z dusitanů v potravinách a chránit před rakovinou zvýšením imunitních funkcí (2). Lidské studie a průzkumy, které se pokoušely spojit příjem vitamínu E s výskytem rakoviny, bohužel zjistily, že vitamín E není ve většině případů prospěšný.
Věková makulární degenerace a katarakta patří mezi nejčastější příčiny významné ztráty zraku u starších lidí. Jejich etiologie jsou obvykle neznámé, ale předpokládá se, že roli budou hrát kumulativní účinky oxidačního stresu. Pokud ano, lze k prevenci nebo léčbě těchto stavů použít živiny s antioxidačními funkcemi, jako je vitamín E.
Mozek má vysokou míru spotřeby kyslíku a bohatých polynenasycených mastných kyselin v membránách neuronových buněk. Vědci předpokládají, že pokud kumulativní poškození volných radikálů neuronů v průběhu času přispívá k úbytku kognitivních funkcí a neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba, může určitou ochranu poskytnout požití dostatečných nebo doplňkových antioxidantů (jako je vitamín E) (1).
Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.
Výzkum nezjistil žádné nepříznivé účinky nadměrné konzumace vitamínu E z potravin (1). Vysoké dávky doplňků alfa-tokoferolu však mohou způsobit krvácení a přerušit srážení krve u zvířat a údaje naznačují, že vysoké dávky inhibují agregaci krevních destiček. (2)
Začněte konzultací zdarma
A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.