Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Vitamín E

Vitamín E je důležitý antioxidant rozpustný v tucích. Je důležitou složkou mnoha kosmetických přípravků. Chrání pokožku před různými škodlivými účinky v důsledku slunečního záření tím, že působí jako lapač volných radikálů. Experimentální studie naznačují, že vitamín E má protinádorové a fotoprotektivní vlastnosti. Kontrolovaných klinických studií je málo, což poskytuje důvody pro přesně definované dávky a klinické indikace použití vitamínu E v dermatologické praxi.

Tento vědecký výzkum je určen pouze pro informační účely. Uvedené výsledky se nemusí nutně projevit u všech osob. Mujvit poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by neměly být používány, jako doporučení na konkrétní produkty.

Srdce

Důkazy, že vitamín E může pomoci předcházet nebo oddálit ischemickou chorobu srdeční (CHD), pocházejí z několika zdrojů. Studie zjistily, že vitamín E inhibuje oxidaci cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL), což je považováno za kritický počáteční krok pro aterosklerózu (1). Vitamín E může také pomoci zabránit tvorbě krevních sraženin, které by mohly vést k infarktu nebo žilní tromboembolii (2).

Zdroje

  1. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids.
    Institute of Medicine. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  2. Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study.
    Glynn RJ, Ridker PM, Goldhaber SZ, Zee RY, Buring JE. Circulation 2007.

Rakovina

Antioxidační živiny, jako je vitamín E, chrání složky buněk před škodlivými účinky volných radikálů, které pokud nebudou kontrolovány, mohou přispět k rozvoji rakoviny (1). Vitamín E může také blokovat tvorbu karcinogenních nitrosaminů vytvářených v žaludku z dusitanů v potravinách a chránit před rakovinou zvýšením imunitních funkcí (2). Lidské studie a průzkumy, které se pokoušely spojit příjem vitamínu E s výskytem rakoviny, bohužel zjistily, že vitamín E není ve většině případů prospěšný.

Zdroje

  1. Agricultural Research Service.
    U.S. Department of Agriculture, FoodData Centralexternal, 2019.
  2. Effect of vitamin E and beta-carotene on DNA strand breakage induced by tobacco-specific nitrosamines and stimulated human phagocytes.
    Weitberg AB, Corvese D. J Exp Clin Cancer Res 1997.

Oči

Věková makulární degenerace a katarakta patří mezi nejčastější příčiny významné ztráty zraku u starších lidí. Jejich etiologie jsou obvykle neznámé, ale předpokládá se, že roli budou hrát kumulativní účinky oxidačního stresu. Pokud ano, lze k prevenci nebo léčbě těchto stavů použít živiny s antioxidačními funkcemi, jako je vitamín E.

Zdroje

  1. Dietary antioxidants and primary prevention of age-related macular degeneration: systematic review and meta-analysis.
    Chong EW-T, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. BMJ 2007
  2. Primary prevention of age related macular degeneration.
    Evans J. BMJ 2007

Kognitivní funkce

Mozek má vysokou míru spotřeby kyslíku a bohatých polynenasycených mastných kyselin v membránách neuronových buněk. Vědci předpokládají, že pokud kumulativní poškození volných radikálů neuronů v průběhu času přispívá k úbytku kognitivních funkcí a neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba, může určitou ochranu poskytnout požití dostatečných nebo doplňkových antioxidantů (jako je vitamín E) (1).

Zdroje

  1. A controlled trial of selegiline, alpha-tocopherol, or both as treatment for Alzehimer’s disease.
    Sano M, Ernesto C, Thomas RG, Klauber MR, Schafer K, Grundman M, et al. N Engl J Med 1997.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Zdravotní rizika z nadměrného příjmu vitamínu E.

Výzkum nezjistil žádné nepříznivé účinky nadměrné konzumace vitamínu E z potravin (1). Vysoké dávky doplňků alfa-tokoferolu však mohou způsobit krvácení a přerušit srážení krve u zvířat a údaje naznačují, že vysoké dávky inhibují agregaci krevních destiček. (2)

  1. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids.
    Institute of Medicine. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  2. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial.
    Sesso HD, Buring JE, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. JAMA 2008

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.