Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Co je draslík a jeho vliv v těle

Draslík je makrominerál, který tělo potřebuje ve větším množství, je to třetí nejvíce obsažený minerál v lidském těle. Někdy je označován jako elektrolyt, protože je nositelem malého elektrického náboje, který aktivuje různé buněčné a nervové funkce. Draslík se přirozeně nachází v mnoha potravinách a jako doplněk stravy. Jeho hlavní úlohou v těle je pomáhat udržovat normální hladinu tekutin uvnitř našich buněk. Jeho protějšek sodík udržuje normální hladinu tekutin mimo buňky. Draslík také napomáhá stahování svalů a podporuje normální krevní tlak.

Draslík a jeho vliv zdraví

Vzájemné působení draslíku a sodíku

Draslík a sodík jsou úzce propojeny, ale v těle mají opačné účinky. Obě jsou to základní živiny, které hrají klíčovou roli při udržování fyziologické rovnováhy, a obě souvisejí s rizikem chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních. Vysoký příjem soli zvyšuje krevní tlak, což může vést k srdečním onemocněním, zatímco vysoký příjem draslíku může pomoci uvolnit cévy a vylučovat sodík a zároveň snížit krevní tlak. Naše tělo potřebuje denně mnohem více draslíku než sodíku, ale typická Česká strava je opačná.

Kardiovaskulární onemocnění

Draslík pomáhá udržovat správný tep srdce. Toho dosahuje tím, že pomáhá řídit elektrické signály myokardu – střední vrstvy srdečního svalu. Pokud je hladina draslíku příliš vysoká, může to vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Zdraví kostí

Potraviny bohaté na draslík mohou mít „alkalizující“ účinek, protože obsahují sloučeniny, které mohou být metabolizovány na hydrogenuhličitany, které pomáhají neutralizovat kyseliny v těle a mohou chránit kosti. Pozorovací studie zjistily, že vysoký příjem draslíku z ovoce a zeleniny je spojen s vyšší hustotou kostí. Potraviny s vysokým obsahem draslíku mohou zlepšovat hustotu kostí, tyto potraviny však mohou obsahovat i jiné živiny a rostlinné chemické látky prospěšné pro zdraví kostí, takže je obtížné vyvodit závěr, že samotný draslík má vliv na zdraví kostí.

Ledvinové kameny

Strava bohatá na draslík pomáhá zabraňovat vylučování vápníku močí a může také pomáhat zabraňovat uvolňování vápníku z kostí do krve. Tím draslík pomáhá předcházet ledvinovým kamenům. Z přehledu jedné studie vyplynulo, že u osob, které v minulosti trpěly ledvinovými kameny a zvýšily příjem draslíku prostřednictvím doplňků stravy s citrátem draselným, se významně snížilo riziko vzniku dalších kamenů, a to za předpokladu, že zároveň zvýšily příjem tekutin.

Na co těle má vliv draslík

Pozitivní účinky draslíku?

Draslík je nezbytný minerál, který potřebují všechny tkáně v těle. Jeho hlavní úlohou je pomáhat udržovat normální hladinu tekutin uvnitř našich buněk. Někdy je označován jako elektrolyt, protože je nositelem malého elektrického náboje, který aktivuje různé buněčné a nervové funkce. Je potřebný k různým chemickým reakcím těla. Draslík má vliv na vedení nervových impulzů, svalovou kontrakci, pravidelný srdeční rytmus, normální srdeční tlak a také pomáhá přesouvat živiny do buněk a odpadní produkty z buněk ven.

Příznaky nedostatku draslíku?

Nedostatek draslíku je spojen s rizikem vysokého krevního tlaku, srdečními onemocněními, mrtvicí, artritidou, rakovinou, poruchami trávení a neplodností.

U jakých lidí je vyšší pravděpodobnost nedostatku draslíku?

Nedostatkem draslíku mohou trpět lidé při jeho nedostatečném příjmu ze stravy, špatným pitným režimem a při užívání diuretik.

Při jakých zdravotních problémech je dobré užívat draslík?

Užívání draslíku může pomoci lidem, kteří mají vysoký krevní tlak, arytmie, nízkou hladinu draslíku v krvi a při užívání diuretik.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Potravinové zdroje draslíku

Draslík je široce dostupný v mnoha potravinách, zejména v ovoci a zelenině.
Potraviny bohaté na draslík jsou:

  • Sušené ovoce (rozinky, meruňky)
  • Fazole, čočka
  • Brambory
  • Zimní dýně (žalud, máslový ořech)
  • Špenát, brokolice
  • Zelená řepa
  • Avokádo
  • Banány
  • Pomeranče, pomerančový džus
  • Kokosová voda
  • Rajčata
  • Mléčná a rostlinná mléka (sójové, mandlové)
  • Jogurt
  • Kešu oříšky, mandle
  • Kuřecí maso
  • Losos

Věděli jste že?

Náhražky soli se někdy vyrábějí z chloridu draselného, který nahrazuje část nebo celý chlorid sodný v kuchyňské soli. Ačkoli osobám s omezeným přísunem soli může být prospěšný mnohem nižší obsah sodíku, draselná sůl má při zahřátí hořkou pachuť, takže se nedoporučuje k vaření. Než vyzkoušíte draselnou sůl, poraďte se se svým lékařem, protože nadbytečné množství draslíku může být nebezpečné pro lidi, kteří mají problémy s vylučováním nadbytečného množství nebo kteří užívají léky, které mohou zvyšovat hladinu draslíku v krvi.

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.