Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Co je vitamín E a jeho vliv v těle

Vitamín E je antioxidant rozpustný v tucích, který je obsažen v mnoha potravinách. Podporuje imunitní systém, pomáhá udržovat zdravé cévy a hraje roli v genové expresi a buněčné signalizaci. Existuje osm forem přirozeně se vyskytujícího vitamínu E, přičemž tělo využívá především alfa-tokoferol.

Pozitivní účinky vitamínu E?

Vitamín E působí jako antioxidant – pomáhá chránit tělo před volnými radikály.

Volné radikály jsou molekuly vznikající jako běžná součást metabolismu. Mohou způsobovat poškození a nemoci a přispívat k procesu stárnutí.

Kromě toho je vitamín E důležitý pro funkci imunitního systému, genovou expresi a buněčnou signalizaci. Pomáhá rozšiřovat cévy a zabraňuje nadměrné srážlivosti krve.

Při jakých zdravotních problémech může pomoci vitamín E?

  • Při ischemické chorobě srdeční
    Vitamín E může pomoci předcházet ischemické chorobě srdeční (ICHS) nebo ji oddálit.
  • Při vysokém cholesterolu
    Vitamín E inhibuje tvorbu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě, a může tak pomáhat předcházet vzniku krevních sraženin. Kromě toho několik pozorovacích studií spojuje nižší výskyt srdečních onemocnění s vyšším příjmem vitamínu E.
  • Při očních poruchách
    Vitamín E může pomoci předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

V jakých potravinách je obsažen vitamín E

Jaké potraviny mají vysoký obsah vitamínu E?

Vitamín E je hojně obsažen v:

  • semínkách, jako jsou slunečnicová nebo dýňová semínka.
  • rostlinných olejích, jako je slunečnicový olej.
  • ořechy, včetně mandlí, lískových ořechů a vlašských ořechů.
  • ořechová másla
  • zelená zelenina, jako je špenát, zelený salát a brokolice.
  • avokádo
  • červené papriky
  • mango
  • mnoho obohacených potravin, jako jsou cereálie, ovocné šťávy a margarín.

U jakých lidí je vyšší pravděpodobnost nedostatku vitamínu E?

Pokud konzumujete dostatečně pestrou a na vitamín E bohatou stravu, je jeho akutní nedostatek málo pravděpodobný. Můžete, ale těžit z jeho vyššího příjmu.

Jak by se měl užívat vitamín E?

Vitamín E je dobré užívat v odpoledních hodinách. Vitamín E je rozpustný v tucích a proto je lepší ho užívat s jídlem, ve kterém jsou tuky obsažené.

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.