Vitamín E je antioxidant rozpustný v tucích, který je obsažen v mnoha potravinách. Podporuje imunitní systém, pomáhá udržovat zdravé cévy a hraje roli v genové expresi a buněčné signalizaci. Existuje osm forem přirozeně se vyskytujícího vitamínu E, přičemž tělo využívá především alfa-tokoferol.
Vitamín E působí jako antioxidant – pomáhá chránit tělo před volnými radikály.
Volné radikály jsou molekuly vznikající jako běžná součást metabolismu. Mohou způsobovat poškození a nemoci a přispívat k procesu stárnutí.
Kromě toho je vitamín E důležitý pro funkci imunitního systému, genovou expresi a buněčnou signalizaci. Pomáhá rozšiřovat cévy a zabraňuje nadměrné srážlivosti krve.
Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.
Vitamín E je hojně obsažen v:
Pokud konzumujete dostatečně pestrou a na vitamín E bohatou stravu, je jeho akutní nedostatek málo pravděpodobný. Můžete, ale těžit z jeho vyššího příjmu.
Vitamín E je dobré užívat v odpoledních hodinách. Vitamín E je rozpustný v tucích a proto je lepší ho užívat s jídlem, ve kterém jsou tuky obsažené.
Začněte konzultací zdarma
A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.