Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Co je železo a jeho vliv v těle

Železo je minerál nezbytný pro správnou funkci hemoglobinu, bílkoviny potřebné k přenosu kyslíku v krvi. Železo se podílí i na řadě dalších důležitých procesů v těle. Nedostatek železa v krvi může vést k řadě závažných zdravotních problémů, včetně anémie z nedostatku železa.

Železo a jeho hlavní vliv na zdraví

Železo pomáhá zachovat mnoho životně důležitých funkcí v těle, včetně celkové energie a soustředění, gastrointestinálních procesů, imunitního systému a regulace tělesné teploty.

Přínosy železa často zůstávají nepovšimnuty, dokud ho člověk nemá nedostatek. Anémie z nedostatku železa může způsobovat únavu, bušení srdce, bledou kůži a dušnost.

Zdravé těhotenství

Během těhotenství se výrazně zvyšuje objem krve a tvorba červených krvinek, aby byl rostoucí plod zásoben kyslíkem a živinami. V důsledku toho se zvyšuje i potřeba železa. Zatímco tělo obvykle maximalizuje vstřebávání železa během těhotenství, nedostatečný příjem železa nebo jiné faktory ovlivňující způsob vstřebávání železa mohou vést k jeho nedostatku.

Nízký příjem železa během těhotenství zvyšuje riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti, stejně jako nízkých zásob železa a zhoršeného kognitivního nebo behaviorálního vývoje u kojenců. Těhotné ženy s nízkým obsahem železa mohou být náchylnější k infekcím, protože železo také podporuje imunitní systém.

Je zřejmé, že doplňky stravy s obsahem železa jsou potřebné pro ženy, které jsou těhotné a zároveň mají nedostatek železa. Probíhá však výzkum, zda je možné doporučit dodatečné užívání železa všem těhotným ženám, a to i těm s normální hladinou železa. Tvrdí se, že všechny těhotné ženy by měly užívat 30 až 60 miligramů železa z doplňků stravy každý den, bez ohledu na jejich hladinu železa.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Energie

Nedostatečné množství železa ve stravě může ovlivnit účinnost, s jakou tělo využívá energii. Železo přenáší kyslík do svalů a mozku a má zásadní význam pro duševní i fyzickou výkonnost. Nízká hladina železa může mít za následek nesoustředěnost, zvýšenou podrážděnost a sníženou výdrž.

Lepší sportovní výkon

Nedostatek železa je častější u sportovců, než u jedinců, kteří nevedou aktivní životní styl. Nedostatek železa u sportovců snižuje sportovní výkon a oslabuje činnost imunitního systému. Nedostatek hemoglobinu může výrazně snížit výkonnost při fyzické námaze, protože snižuje schopnost těla přenášet kyslík do svalů.

Pozitivní účinky železa?

Železo je hlavní složkou hemoglobinu, typu bílkoviny v červených krvinkách, která přenáší kyslík z plic do všech částí těla. Bez dostatečného množství železa není dostatek červených krvinek pro přenos kyslíku, což vede k únavě. Železo je také součástí myoglobinu, bílkoviny, která přenáší a ukládá kyslík speciálně ve svalových tkáních. Železo je také nezbytné pro tělesný růst, neurologický vývoj, fungování buněk a syntézu některých hormonů.

Kdo má vyšší pravděpodobnost nedostatku železa

Železo v potravinách

Železo má nízkou biologickou dostupnost, což znamená, že tenké střevo nevstřebává snadno velké množství. To snižuje jeho využitelnost a zvyšuje pravděpodobnost jeho nedostatku.

Účinnost vstřebávání závisí na řadě faktorů, mezi které patří:

  • Zdroj železa
  • Další složky stravy
  • Zdraví trávicího traktu
  • Užívání léků
  • Celkového obsah železa v těle člověka
  • Přítomnost látek podporujících tvorbu železa, jako je vitamín C

Existují dva typy železa ve stravě, známé jako hemové a nehemové. Živočišné zdroje potravy, včetně masa a mořských plodů, obsahují hemové železo. Hemové železo se v těle lépe vstřebává.

Nehemové železo, které se nachází v rostlinách, vyžaduje, aby tělo podniklo více kroků k jeho vstřebání. Mezi rostlinné zdroje železa patří fazole, ořechy, sója, zelenina a obohacené obiloviny.

Biologická využitelnost hemového železa z živočišných zdrojů může být až 40 %. Nehemové železo z rostlinných zdrojů má však biologickou dostupnost mezi 2 a 20 procenty. Z tohoto důvodu je doporučený denní příjem pro vegetariány 1,8krát vyšší než pro ty, kteří jedí maso, aby se vyrovnala nižší úroveň vstřebávání z rostlinných potravin.
Konzumace potravin bohatých na vitamín C spolu s nehemovými zdroji železa může výrazně zvýšit vstřebávání železa.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Jaké potraviny a léky snižují vstřebávání železa?

  • Inhibitory protonové pumpy a omeprazol, které se používají ke snížení kyselosti žaludečního obsahu.
  • Polyfenoly v obilovinách a luštěninách a ve špenátu.
  • Třísloviny v kávě, čaji, některých druzích vína a některých bobulovinách.
  • Fosfáty v sycených nápojích, jako jsou limonády.
  • Fytáty ve fazolích a obilovinách.

V jakých potravinách je obsaženo železo?

Železo je obsaženo hlavně v živočišných zdrojích, jako je hovězí maso, jehněčí maso a játra. Železo však najdeme i v rostlinných zdrojích, k těm nejbohatším zdrojům se řadí obiloviny, luštěniny, listová zelenina a zelené potraviny, sója, droždí, ořechy, sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky) nebo sušené houby.

Příznaky nedostatku železa?

Nedostatek železa je spojen s únavou, špatnou pozorností, pocity na omdlení, bledou a suchou kůží, popraskanými koutky, afty, křehkými nehty a bušením srdce.

U jakých lidí je vyšší pravděpodobnost nedostatku železa?

 Nedostatkem železa mohou trpět lidé při jeho nedostatečném příjmu ze stravy, při krvácení a poruchách vstřebávání železa. U žen může být nedostatek železa způsobený silnou menstruací a těhotenstvím.

Při jakých zdravotních problémech je dobré užívat železo?

Železo se používá k léčbě nebo prevenci anémie (nižší než normální počet červených krvinek) nebo anémie z nedostatku železa v krvi.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Rizika

U dospělých mohou dávky pro perorální suplementaci železa dosahovat 60 až 120 mg elementárního železa denně. Tyto dávky se obvykle vztahují na ženy, které jsou těhotné a mají závažný nedostatek železa. Žaludeční nevolnost je častým nežádoucím účinkem suplementace železa, proto může pomoci rozdělení dávek během dne.

Dospělí se zdravým trávicím systémem mají velmi nízké riziko přetížení železem z potravních zdrojů.

Lidé s genetickou poruchou zvanou hemochromatóza jsou vystaveni vysokému riziku přetížení železem, protože ve srovnání s lidmi bez této poruchy vstřebávají z potravy mnohem více železa. To může vést k hromadění železa v játrech a dalších orgánech. Může také způsobit vznik volných radikálů, které poškozují buňky a tkáně, včetně jater, srdce a slinivky břišní, a zvyšují riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Časté užívání doplňků stravy obsahujících více než 20 mg elementárního železa najednou může způsobit nevolnost, zvracení a bolesti žaludku, zejména pokud se doplněk stravy neužívá s jídlem. V závažných případech může předávkování železem vést k selhání orgánů, vnitřnímu krvácení, kómatu, záchvatu a dokonce i smrti.

O užívání doplňků železa se poraďte s lékařem nebo zdravotníkem, protože některé příznaky přetížení železem se mohou podobat příznakům jeho nedostatku. Nadbytek železa může být nebezpečný a doplňky železa se nedoporučují s výjimkou případů diagnostikovaného nedostatku nebo v případech, kdy je u člověka vysoké riziko vzniku nedostatku železa.

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.