Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Co jsou vitamíny rozpustné v tucích?

Vitamíny pomáhají tělu efektivně fungovat. Existují dva typy: vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. V tomto článku se zaměřujeme na vitamíny rozpustné v tucích.

Vitamíny rozpustné v tucích jsou vitamíny A, D, E a K. Jsou obsaženy v potravinách obsahujících tuky. Tělo tyto vitamíny vstřebává stejně jako tuky obsažené ve stravě. Vitamíny rozpustnými v tucích se může člověk předávkovat.

Většina vitamínů rozpustných v tucích pochází ze stravy. Tělo nejlépe vstřebává vitamíny rozpustné v tucích, když se užívají společně s potravinami s vyšším obsahem tuku. Jediný vitamín D si tělo dokáže i samo vyrobit ze slunečního záření. V zimě má nedostatek vitamínu D okolo 80 % lidí v české republice.

Vitamíny rozpustné v tuku vs vitamíny rozpustné ve vodě

Druhy vitamínů rozpustných v tucích:

Vitamín A

Vitamín A není jediný vitamín, ale soubor sloučenin známých jako retinoidy. Existují také prekurzory vitamínu A, to jsou sloučeniny, které se v těle přeměňují na vitamín A.

Vitamín A má v těle hlavně vliv na:

  • Zrak
  • Imunitní systém
  • Pleť

Druhy vitamínu A ve stravě:

  • Živočišné zdroje obsahují retinoidy, neboli vitamín A, který je pro tělo připraven k využití.
  • Rostlinné zdroje poskytují karotenoidy, například beta karoten, který je prekurzor vitamínu A a silný antioxidant. Prekurzory vitamínu A se v těle přeměňují na vitamín A.

Živočišné zdroje vitamínu A:

  • olej z rybích jater
  • hovězí játra
  • sýry, mléko a další mléčné výrobky

Rostlinné zdroje prekurzoru vitamínu A:

  • sladké brambory (batáty)
  • kapusta, špenát a další zelená listová zelenina.
  • mrkev
  • meloun
  • černý hrách
  • obohacené cereálie

Doporučený příjem vitamínu A se liší podle věku a pohlaví. Nedostatek vitamínu A není moc častý. Může být způsoben hlavně při dodržování rostlinné stravy nebo při cystické fibróze. Dlouhodobý nedostatek může vést ke zhoršenému zraku v noci, či k úplné ztrátě zraku.

Předávkování vitamínem A může být pro tělo toxické a může postihnout lidi kteří:

  • užívají příliš mnoho vitamínu A v doplňcích stravy
  • mají vysokým příjem olejů z rybích jater
  • užívají léky obsahující retinoidy, jako jsou nějaké léky na lupénku

Mezi příznaky předávkování patří:

  • bolesti hlavy
  • únava
  • nevolnost
  • závratě

Vitamín D

Vitamín D je v podstatě i hormon, který si tělo dokáže vytvořit při kontaktu ultrafialového (UV) záření s kůží. Tělo vitamín D získává i ze stravy. Není to jedna látka, ale skupina sloučenin souhrnně označovaných jako kalciferol. Tělo vstřebává kalciferol do krevního oběhu a poté jej přeměňuje na kalcitriol, který dokáže správně využít.

Vitamín D

Vitamín D má v těle mnoho úloh, hlavní jsou:

  • udržování zdravých kostí
  • podpora imunitního systému
  • podílení se na procesu dělení buněk

Vitamín D tělo může získávat:

  • přirozeně prostřednictvím slunečního záření
  • ze stravy nebo obohacených potravin o vitamín D
  • z doplňků stravy

Část vitamínu D tělo získává ze slunečního záření, většina lidí tráví málo času na slunci, a proto potřebuje vitamín D získávat i ze stravy.

Druhy vitamínu D ve stravě:

  • vitamín D3, který se nachází v živočišných tucích a je nejlépe vstřebatelný
  • vitamín D2, který se nachází v rostlinách, například v houbách a je hůře vstřebatelný

Živočišné zdroje vitamínu D3:

  • tučné ryby a rybí oleje
  • hovězí játra
  • vejce

Doporučený příjem vitamínu D se u každého člověka liší, záleží na vaší momentální hladině v krvi. Ideální hladina vitamínu D v krvi se pohybuje mezi 100 až 150 nmol/l. Pokud máte hladinu v krvi sníženou, doporučuje se užívat vitamínu D více. Na udržení stále hladiny se doporučuje užívat 600 IU za den.

Nedostatek vitamínu D mají často:

  • starší osoby a děti, které netráví mnoho času na slunci
  • osoby s tmavší pletí
  • některé osoby s chronickými zdravotními potížemi
  • osoby žijící v zimě v česku, protože zde přes zimu není dostatek slunce
  • osoby s obezitou

Mezi hlavní důsledky nedostatku vitamínu D patří:

  • osteoporóza neboli úbytek kostní hmoty
  • osteomalacie, neboli měknutí kostí
  • křivice, kdy se dětské kosti nevyvíjejí tak, jak by měly
  • zvýšené riziko infekcí a autoimunity

Předávkování vitamínem D se stává jen zřídka. Jedná se hlavně o dlouhodobé nadužívání vitamínu D z doplňků stravy. Příliš mnoho vitamínu D by mohlo vést k vysoké hladině vápníku v krvi.

Předávkování vitamínem D by mohlo vést k:

  • nevolnostem
  • bolestem hlavy
  • nízké chuti k jídlu a úbytku hmotnosti
  • hromadění vápníku v tkáních a cévách
  • poškození srdce nebo ledvin
  • vysokému krevnímu tlaku

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant, který pomáhá tělu ničit volné radikály. Volné radikály jsou nestabilní atomy, které mohou způsobit oxidační stres. Oxidační stres může vést k poškození buněk, což může mít za následek vznik rakoviny a dalších onemocnění. Vitamín E může pomoci chránit tělo před řadou zdravotních problémů. Existuje osm forem vitamínu E, člověk dokáže správně využít jen jednu z nich, to je vazba alfa-tokoferol.

Hlavní důvody proč tělo potřebuje vitamín E:

  • jako antioxidant
  • k posílení imunitního systému
  • k rozšíření cév a prevenci srážlivosti krve

Zdroje vitamínu E ve stravě:

  • olej z pšeničných klíčků
  • slunečnicová semínka a slunečnicový olej
  • mandle, lískové oříšky a arašídy
  • špenát a brokolice
  • kiwi a mango

Doporučený příjem vitamínu E se u každého liší. Pohybuje se ale okolo 15 miligramů za den. Nedostatek vitamínu E je vzácný, ale může postihnout osoby s Crohnovou chorobou nebo cystickou fibrózou. Tato onemocnění ovlivňují schopnost jater vstřebávat vitamín E.

Nedostatek vitamínu E může mít za následek:

  • poškození nervů a svalů, které ovlivňují pohyb a koordinaci.
  • problémy se zrakem
  • oslabení imunitního systému

Vzhledem k tomu, že vitamín E je antioxidant, může jeho dlouhodobý nedostatek zvýšit celkové riziko různých onemocnění spojených s oxidačním stresem. Z přírodních zdrojů se pravděpodobně nepředávkujete vitamínem E. Dlouhodobým nadužíváním vitamínu E z doplňků stravy, je však jeho předávkování možné.

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je např. warfarin, by se měli před užíváním doplňků vitamínu E poradit se svým lékařem, protože vitamín E má vliv na srážlivost krve.

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Vitamín K

Vitamín K pomáhá tělu vytvářet krevní sraženiny. Srážení krve je nezbytné, aby se zabránilo nadměrnému krvácení. Také je důležitý pro správné ukládání vápníku do kostí, kloubů a zubů.

Kromě srážení krve může vitamín K:

  • snižovat riziko srdečních onemocnění
  • zlepšovat zdraví kostí
  • snižovat hromadění vápníku v krvi

Existuje několik druhů vitamínu K, dvě hlavní skupiny jsou:

  • Vitamín K1 (fylochinon), který je obsažen v zelené listové zelenině a některých dalších rostlinných zdrojích. Je tělem hůře využitelný.
  • Vitamín K2 (menachinon), který je obsažen v živočišných zdrojích a fermentovaných potravinách. Je tělem lépe využitelný.

Existují také syntetické formy a další formy, které si tělo vytváří samo.

Zdroje vitamínu K1 a K2 ve stravě jsou:

  • kapusta
  • játra
  • špenát
  • petržel
  • máslo
  • vaječné žloutky

Doporučený příjem vitamínu K se u každého liší. Obecně se doporučuje přijímat okolo 75 mikrogramů za den. Tělo není schopno skladovat tolik vitamínu K, jako například vitamínu A nebo vitamínu D. To znamená, že člověk potřebuje pravidelný příjem vitamínu K, což znamená vyšší pravděpodobnost jeho nedostatku.

Nedostatek vitamínu K může mít za následek:

  • nadměrné krvácení
  • dlouhodobě nižší hustotu kostí

Není prokázané, že by užívání velkého množství vitamínu K vedlo k nežádoucím účinkům. Přesto se však doporučujeme držet se doporučeného denního dávkování. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je např. warfarin, by se měli před užíváním doplňků vitamínu K poradit se svým lékařem, protože vitamín K má vliv na srážlivost krve.

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.