Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Vitamín C

Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který se hojně vyskytuje v potravinách, jako jsou papriky, citrusové plody, brokolice a jahody. Většina zvířat dokáže syntetizovat vitamín C endogenně, ale lidé ne. Vitamín C je známý pro své antioxidační vlastnosti a schopnost bojovat proti volným radikálům. V 17 století byl jeho chronický nedostatek běžným problémem pro námořníky na dlouhých cestách po moři, což způsobilo příznaky jako krvácení dásní, špatné hojení ran, deprese, záchvaty a další příznaky vedoucí k smrti. V roce 1747 objevil skotský námořní chirurg James Lind citrusové plody s vysokým obsahem vitamínu C, které mohou zabránit jeho chronickému nedostatku.

Tento vědecký výzkum je určen pouze pro informační účely. Uvedené výsledky se nemusí nutně projevit u všech osob. Mujvit poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by neměly být používány, jako doporučení na konkrétní produkty.

Imunitní sytém

Metaanalýza přezkoumala více než 60 studií o účinku vitamínu C na běžné nachlazení. Šest největších studií dospělo k závěru, že vitamín C nepomáhá předcházet nachlazení u normálních dospělých, ale může pomoci předcházet nachlazení u lidí pod akutním fyzickým stresem. Suplementace vitamínu C má vliv na zkrácení doby nachlazení. Ve čtyřech největších studiích byla doba nachlazení u jedinců snížena pouze o 5%, dvě z těchto studií však zjistily dobu snížení nachlazení o 12-41%, což může naznačovat schopnost vitamínu C zmírňovat příznaky. Další tři studie ukázaly alespoň 80% snížení výskytu pneumonie (zápal plic) u lidí užívajících vitamín C.

Další studie zkoumaly účinek vitamínu C na pacienty pod akutním fyzickým stresem. Tato analýza byla provedena na třech placebem kontrolovaných studiích lyžařů, vojenských jednotek a maratonských běžců. Každá ze studií zjistila významné snížení výskytu běžného nachlazení. Další zkoumání studie na maratonských běžcích uvádělo, že 600 mg vitamínu C denně vedlo k 35% snížení výskytu nachlazení.

Zdroje

  1. Vitamin C and acute respiratory infections
    Hemilä H & Douglas RM. , International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, 1999
  2. Vitamin C and common cold incidence- a review of studies with subjects under heavy physical stress
    Hemilä H., International journal of sports medicine, 1996
  3. Vitamin C supplementation reduces the incidence of postrace symptoms of upper-respiratory-tract infection in ultramarathon runners.
    Peters EM, Goetzsche JM, Grobbelaar B, Noakes TD., The American Journal of Clinical Nutrition, 1993

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Ovoce a zelenina

Mnoho lidí nejí dostatek ovoce a zeleniny. USDA doporučuje tři až pět porcí zeleniny denně a dvě až čtyři porce ovoce. Pokyny pro stravování pro Američany z roku 2010 ve skutečnosti navrhují, aby polovina každého jídla byla složena z ovoce a zeleniny. Ovoce a zelenina obsahují mnoho vitamínu C, takže pokud jíte málo ovoce a zeleniny, měli by jste zvážit jeho doplnění.

Zdroje

  1. Vitamin C – Health Professional Fact Sheet
    Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health, 2016

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.